Information / Søvnbriller

Hvad er søvnbriller?
Søvnbriller filtrerer det blå lys i lysspektret væk. Fraværet af blåt lys registreres af fotoreceptorer i øjets nethinde, som sender denne information videre til hjernens indre ur. Det indre ur bearbejder denne information, og giver derefter besked til koglekirtlen om at producere kroppens naturlige sovemiddel, melatonin. Bærer man søvnbriller, tror kroppen, at det er nat, og dermed går produktionen af melatonin igang.
Søvnbrillerne blokerer for alt UVA-, UVB- og UVC-lys samt det blå lys helt op til 530 nanometer i lysspektret.

Tilvænningstid
Det kan vare op til en uge at vænne sig til sine nye søvnbriller, da man er i færd med at omstille kroppens indre ur. I enkelte tilfælde kan det vare op til 30 dage.
“Det er særdeles afgørende, at man ikke på noget tidspunkt tager søvnbrillerne af i løbet af aftenen.”

Aktiviteter
Du kan uden problemer foretage dig de sædvanlige gøremål, som du plejer om aftenen.
“Anvend ikke søvnbrillerne ved bilkørsel da de kan medføre træthed og søvn.”
Validitet
Søvnbrillerne er registreret hos Sundhedsstyrelsen som medicinsk udstyr.
Beskrivelse
Ved at bruge søvnbriller kan man selv regulere starttidspunktet for udskillelsen af melatonin. Søvnbriller kan bruges i mange forskellige sammenhænge, hvor man har behov for at justere kroppens døgnrytme f.eks. i forbindelse med søvnbesvær, natarbejde, jetlag eller vinterdepression.
Brugsvejledning
Man tager søvnbrillerne på 1 time før sin planlagte sengetid for at forberede sin krop på at sove. Hvis man ikke har opnået den ønskede effekt i løbet af 5 dage, sættes tiden op med 15 minutter. Dette gentages, indtil man har opnået den ønskede effekt. Hvis man derimod bliver for hurtigt træt, sættes tiden ned med 15 minutter og fremdeles. De fleste anvender søvnbriller 1 til 2 timer før sengetid og enkelte anvender søvnbriller op til 3 timer.
Det er særdeles afgørende, at man ikke på noget tidspunkt tager søvnbrillerne af i løbet af aftenen. Hvis man alligevel gør det, er det vigtigt, at det enten sker i et mørklagt værelse eller i rum, som er oplyst af specielle lyskilder, der – ligesom søvnbrillerne – bortfiltrerer det blå lys.
Når man trækker sig tilbage til sit helt mørklagte soveværelse for at sove, skal man slukke lyset, før man lægger søvnbrillerne fra sig. Hvis man skal ud af sengen i løbet af natten f.eks. for at gå på toilettet, skal man enten gøre dette i mørke eller tage søvnbrillerne på ved brug af lys.
Udsætter man sine øjne for almindeligt hvidt lys (som indeholder blåt lys) selv kortvarigt, risikerer man at nulstille produktionen af melatonin og miste hele den effekt, man har opbygget med søvnbrillerne i løbet af aftenen.
Ovennævnte fremgangsmåde gør sig ikke gældende ved f.eks. jetlag og natarbejde.
Tilvænningstid og regelmæssighed
Det kan vare op til en uge at vænne sig til sine nye søvnbriller. Det skyldes, at man er i færd med at omstille sin krops indre ur. I enkelte tilfælde kan tilvænningstiden vare op til 30 dage.
Hvis man i begyndelsen oplever, at man bliver træt for tidligt på aftenen, så kan man tage søvnbrillerne på lidt senere næste dag, f.eks. 15 minutter.
Man kan prøve sig frem, men det er vigtigt, at man efter få dage tager søvnbrillerne på, samme tid hver aften for at opretholde den samme indstilling af sit indre ur.
Effekt og bivirkninger
Følger man vejledningen, vil man – som langt de fleste – opleve en gunstig effekt på sit sovemønster allerede inden for 1 til 5 dage.
Som nævnt, så erfarer enkelte imidlertid, at der kan gå helt op til en måned, før de oplever den forventede effekt. Her gælder det om at være tålmodig og følge vejledningen nøje.
Der er ingen dokumenterede bivirkninger ved at bruge søvnbriller, når man anvender dem korrekt i henhold til vejledningen. Skulle man mod forventning alligevel opleve bivirkninger, skal man straks udføre en indberetning til os eller sundhedsmyndighederne.
Der findes få mennesker, hvis kroppe kun er i stand til at producere lidt eller ingen melatonin. For disse mennesker kan effekten ved brug af søvnbriller være begrænset.
Aktiviteter
Man kan sagtens se TV, læse, arbejde ved sin computer og deltage i langt de fleste normale aktiviteter om aftenen, mens man bærer søvnbriller.
Designs
Søvnbriller fås i forskellige udformninger og ligner solbriller med orangefarvede linser. Søvnbrillerne får omgivelserne til at fremstå med en varm glød og fremhæver kontraster, hvilket får øjnene til at slappe af.
Der findes flere forskellige søvnbrille-modeller: søvnbriller som kan bæres samtidig med korrektionsbriller, søvnbriller til brug uden korrektionsbriller og søvnbriller til børn.
Det er vigtigt at brillerne sidder forholdsvis tæt foroven pga. indtrængning af lys fra netop denne vinkel. Perifer lys fra siderne og fra forneden, har ikke den store indflydelse på effekten.
Standarder
Søvnbrillerne er CE-mærkede og opfylder EU-direktivet for medicinsk udstyr i henhold til European Medical Device Directive (93/42/EEC) risikoklasse I.
Danmarks Tekniske Universitet foretager løbende stikkontroller af søvnbrillerne ved hjælp af lysspektralanalyse.
Materialer
Søvnbrillernes stel er lavet af polycarbonat.
Stellenes overflade er ved nogle modeller belagt med termoplastisk maling.
Søvnbrillernes linser er fremstillet af akryl eller polycarbonat med speciel filter mod lys op til 530 nanometer i lysspektret. Linsernes overflade er specialbehandlet mod ridser.
Vedligehold
Brillerne rengøres bedst i lunkent vand mod fedt, snavs, sand, kosmetik osv. Puds derefter linserne med en blød ren klud af bomuld eller mikrofiber.
Advarsel
Man må ikke bruge søvnbriller, ved bilkørsel, eller ved betjening af maskiner, da søvnbrillerne i den slags situationer kan udgøre en sikkerhedsrisiko på grund af fejlagtig farvegengivelse fra lamper og skiltning. Desuden kan træthed også være en følgevirkning.
Solbriller
Man kan ikke anvende solbriller til at fremme produktionen af melatonin, idet de kun blokerer for lys op til 400 nm (uanset linsefarve).