Tema / Spædbørnsmødre og melatonin

Hvad har melatonin med spædbørn at gøre?

Der er ikke noget, der virker så fredfyldt som et spædbarn, der sover trygt og godt. Og jo bedre, tryggere og længere spædbarnet sover, desto større er chancen for, at den nybagte moder også kan få sin tiltrængte søvn. Ligesom hos alle andre mennesker er det søvnhormonet melatonin, der spiller en afgørende rolle for søvnkvaliteten hos spædbarnsmoderen og spædbarnet.

En god, tryg og lang søvn for din baby kan opnåes ved at opretholde et højt niveau af melatonin via modermælken.

“Søvnbriller er en simpel metode til en bedre søvnkvalitet.”

Mængden af melatonin i modermælken varierer i løbet af dagen og natten i takt med mængden af melatonin i moderens blod.

Anvendelse

Søvnbrillerne bæres 1-2 timer før sengetid. Hvis moderen har brug for lys i løbet af natten, så skal hun tage søvnbrillerne på imens.

Beskrivelse

Spædbørnsmødre, melatonin og søvn
Når spædbarnsmoderen står op om natten for at pusle eller amme sin baby, tænder hun lys for at kunne se. Hvad, hun ikke tænker på, er, at kunstig belysning hæmmer melatoninproduktionen. Det betyder, at hun kan få problemer med at falde i søvn, når hun skal sove videre.

Hvis dette mønster gentager sig mere end én gang i løbet af natten, kan det stoppe melatoninproduktionen helt. Den følgende aften får moderen svært ved at sove, fordi udskillelsen af melatonin er blevet forstyrret og ikke indtræder på det normale tidspunkt.

Det er anerkendt, at man – ved at blokere for det blå lys i lysspektret – kan fortsætte med at producere melatonin, selvom man er omgivet af stærkt lys.

Ved at bære søvnbriller, som netop bortfiltrerer alt det blå lys, kan spædbarnsmoderen pusle og amme baby uden at forstyrre sin produktion af melatonin. Dermed vil hun lettere kunne falde i søvn igen bagefter – og bibeholde sin døgnrytme intakt.

Spædbørnmødre, melatonin og amning
Ligesom melatoninproduktionen hos spædbarnsmoderen regulerer hendes søvn, er samme melatoninproduktion med til at regulere spædbarnets søvnkvalitet, da melatonin også er til stede i modermælken. Mængden af melatonin i modermælken varierer i løbet af dagen og natten i takt med mængden af melatonin i moderens blod.

Det er en kendsgerning, at pinealkirtlen kun producerer melatonin, når man er omgivet af mørke. Før introduktionen af elektrisk belysning var man i gennemsnit omgivet af mørke 12 timer i døgnet. Nu til dags er de fleste af os heldige, hvis vi er omgivet af mørke 7-8 timer i døgnet. For en spædbarnsmoder kan melatoninproduktionen let falde til 4-5 timer i døgnet. Det bevirker, at tidsrummet, hvor blodet indeholder melatonin, kun er kortvarigt.

Niveauet af melatonin hos spædbørn bliver jævnt omkring den tredje måned efter fødslen, hvor de højeste niveauer måles mellem midnat og kl. 08:00.

Løsningen er søvnbriller, der kan få både spædbørn, deres mødre – og deres fædre – til at sove bedre. Ved hjælp af søvnbriller kan den ammende spædbarnsmoder sikre sig, at hun giver mælk med et højt indhold af melatonin til sin baby. På den måde hjælpes babyen via melatonin fra modermælken til at falde lettere i søvn og sove godt om natten.

Spædbarnsmoderen bør sørge for, at den tid, hendes krop producerer melatonin, varer ca. 9-10 timer i døgnet. Det gør hun ved at bære søvnbriller 1-2 timer før sengetid og opholder sig i mørke under søvnen, så kan hun sammenlagt opnå en melatonin-produktion på de normale 9-10 timer. Det er vigtigt at hun ikke eksponeres for hvidt lys i løbet af natten, når hun pusler eller ammer sit spædbarn. I de tilfælde kan hun blot tage søvnbrillerne på igen eller anvende nattebelysning, som ikke afgiver det blå lys i lysspektret.

Spædbarnsmødre, melatonin og fødselsdepression
Fødselsdepression – eller Postpartum Depression – er en depressionstilstand, som rammer op til 12-15 % af alle kvinder i forbindelse med en fødsel.

Fødselsdepression er kendetegnet ved en lang række legemlige, psykologiske og sociale faktorer. Kombinerer man dem med trætheden på grund af manglende søvn samt de store ændringer i kvindens hormoner efter fødslen, kan der opstå en ond cirkel. Kvinden føler sig mere elendig til mode, sover dårligere om natten, hvorved hun bliver mere træt. Hun magter mindre og mindre og føler sig endnu mere elendig. Og så er grobunden lagt for en fødselsdepression.

Der kan være mange forskellige både arvelige og miljømæssige årsager til fødselsdepression. Da manglende søvn og dårlig søvn er en del af lidelsen, kan brugen af søvnbriller måske være med til at vende den onde cirkel til en god cirkel.