Tema / Fertilitet og melatonin

Hvad er fertilitet?

Fertilitet er det samme som frugtbarhed og den fysiologiske evne til at føde børn. Cirka 15% af alle par vil i deres liv opleve ufrivillig barnløshed – infertilitet. De hyppigste årsager til infertilitet hos kvinden er; følgevirkninger efter betændelsestilstande i underlivet, manglende spontan ægløsning, kvindens alder, svær overvægt og rygning. Udredning for barnløshed starter typisk hos egen læge.

Tidspunktet for fødsel reguleres til en vis grad af varigheden for udskillelsen af melatonin.

“Søvnbriller kan være en simpel metode til at øge frugtbarheden.”

Anvendelse

Start med at bære brillerne i en periode på 5 minutter før sengetid. Forlæng perioden med 5 minutter hver aften, hvilket simulerer, at vinteren, som er årstiden for optimal frugtbarhed, nærmer sig.

Beskrivelse

Melatonin og befrugtning
Melatonin er bl.a. et signalstof, der sender information ud til hele kroppen om årstid og tidspunkt for døgnet (dag/nat).

Varigheden af udskillelsen af melatonin er normalt ca. 9 timer i løbet af natten, og udskillelsen når den maksimale koncentration i blodet omkring kl. 03. Man forhindrer udskillelsen af melatonin ved at udsætte sig for dagslys eller
kunstig belysning.

Tidspunktet for fødsel af afkom for de fleste dyr, herunder mennesker, reguleres til en vis grad af varigheden af udskillelsen af melatonin. Melatoninen udskilles normalt, når man er omgivet af mørke.

Før det elektrisk lys blev indført, steg varigheden af udskillelsen af melatonin gradvist i løbet af efteråret i takt med, at nætterne blev længere. For de fleste dyr signalerede dette perioden med størst frugtbarhed, således at afkommet ville blive født om foråret. For mennesket betød det elektriske lys enden på den naturlige effekt af dagenes længde – i hvert fald med hensyn til frugtbarhed.

Frugtbarhed og søvnbriller
Brug af søvnbriller kan være en let metode til at øge frugtbarheden.

Start med at bære brillerne i en periode på 5 minutter før sengetid. Forlæng perioden med 5 minutter hver aften, hvilket simulerer, at vinteren, som er årstiden for optimal frugtbarhed, nærmer sig.

Metoden er endnu ikke bevist med kliniske forsøg, men det at gå tilbage til den naturlige cyklus, som vi oprindeligt er skabt til, vil ikke gøre nogen skade, men kan sandsynligvis hjælpe til at øge frugtbarheden.

Det største antal fødsler sker i juli måned. Dette tyder på, at november er den måned, hvor frugtbarheden er størst.

Forskning
Mangel på søvn kan også påvirke kvinders fertilitet.

Halvfjerds procent af amerikanerne lider af søvnproblemer, hvoraf de fleste forbliver udiagnosticerede og ubehandlede. Søvn er ikke kun afgørende for livskvaliteten og den generelle sundhed, men den spiller også en vigtig rolle mht. frugtbarhed.

Kvindens hjerne og organsystemer (herunder det reproduktive system) genoprettes under søvnen, således at langvarende søvnlidelser kan være forbundet med problemer i parforholdet, humøret, immunsystemet og hormonel ubalance. For lidt søvn kan også føre til uregelmæssig menstruation,hvilket kan udskyde graviditet.

Til at afdække den effekt søvnen har på fertilitet, undersøgte forskere kvinder, som har et erhverv der medfører for lidt søvn, f.eks. stewardesser og sygeplejersker som har natarbejde. Ifølge undersøgelsen, havde halvdelen af de undersøgte kvinder uregelmæssig menstruation, mens andre kvinders ægløsning udeblev helt.

Eksponering for lys har også indflydelse på ægløsning og de reproduktive hormoner. Mangel på sollys kan udløse depression, som igen undertrykker frugtbarhed. Endvidere har forskere fundet frem til at de kan ændre længden af kvinders menstruations cyklus ved at udsætte dem for kunstigt lys (omkring midten af cyklus) mens de sov. Forskerne opdagede, at de hormoner der udløser ægløsning er forbundet med kroppens biologiske ur.

Tjek søvnen
Til at sikre, at man får søvn nok og dagslys nok i forbindelse med de daglige rutiner, kan man anvende denne vejledning:

1. Afdæk søvnbehovet: Den optimale varighed af søvn er 8 timer for voksne mennesker (kan dog variere flere timer fra person til person).

2. Gå udenfor: Den vejledende varighed for eksponering for sollys er ca. en time hver dag.

3. Undgå uregelmæssinge arbejdstider. Aften- og natarbejde forbindes med uregelmæssig menstruation og reproduktive forstyrrelser.

4. Gå i seng, og vågn op på faste tidspunkter. Dette gælder både på hverdage og i weekenden.

5. Berolig hjernen: Undgå aktiviteter før sengetid, som beskæftiger hjernen for meget.

6. Anvend svag belysning om aftenen eller søvnlamper.