SymptomerSøvnproblemer

Søvnproblemer

Mangel på søvn er ofte en følge af det moderne menneskes hektiske liv, og det kan have mange uheldige fysiske såvel som psykiske bivirkninger. F.eks. bliver hormonbalancen, immunforsvaret og stofskiftet påvirket, ligesom det også går ud over koncentrationsevnen, hukommelsen, præstationsevnen, indlæringsevnen, humøret, og kroppen ældes hurtigere.

Kunstig belysning kan skabe ubalancer i vores naturlige døgnrytme og dermed søvnproblemer.

“Søvnbriller kan få dig til at falde lettere i søvn og give dig en bedre søvnkvalitet.”

Ved at opretholde en normal døgnrytme hos f.eks. skolebørn opnår de en bedre årvågenhed og indlæringsevne.

Anvendelse

Søvnbrillerne bæres 1-2 timer før sengetid. Hvis man har brug for lys i løbet af natten, så skal man tage søvnbrillerne på imens.

Beskrivelse

Årsagen til søvnproblemer er bl.a. ubalancer i vores naturlige døgnrytme, idet den naturlige produktion af melatonin hæmmes pga. blåt lys, som kommer af lysforurening (kunstig belysning, TV og PC).

Over et døgn kan kroppen højst opretholde en maksimal produktion af det naturlige sovemiddel, melatonin, i ca. 10-12 timer i træk. Hos voksne mennesker med en velafbalanceret døgnrytme foregår produktionen af melatonin, typisk i 9-10 timer i nattetimerne – og det er vel at mærke i mørke.

Mange mennesker forsøger at løse problemet med dyr og vanedannende sovemedicin, men der findes et sundt alternativ, nemlig søvnbriller. En enkel og billig løsning, som oven i købet virker efter blot en til fem dages brug. Og dertil kommer, at søvnbriller er helt uden generende bivirkninger.

Søvnbrillers effekt
Hos mennesker med en velafbalanceret døgnrytme foregår produktionen af kroppens naturlige sovemiddel, melatonin, i 9-10 timer i træk, ud af døgnets 24 timer.

Mennesker, som af den ene eller anden grund har ubalancer i deres melatoninproduktion, kan forbedre deres søvn bemærkelsesværdigt ved at anvende søvnbriller.

Resultatet bliver, at man falder lettere i søvn. Søvnen bliver sund og dyb, og man vågner frisk og udhvilet om morgenen, idet melatonin-produktionen er aftagende.

Søvnbriller er et sundt alternativ, som generelt virker efter blot 1-5 dages brug.

Trætte børn og unge
Alt for mange børn og unge kommer for sent i seng og får for lidt søvn. De er ikke udhvilede, når de bliver vækket tidligt om morgenen, fordi de skal i børnehave eller skole.

En tommelfingerregel er, at børn på 5-9 år skal sove 10-12 timer pr. nat, børn på 10-13 år 9-11 timer pr. nat og teenagere 8-10 timer pr. nat.

Mange børnehave- og skolebørn er knapt nok vågne i løbet af de første timer i børnehaven og skolen på grund af alt for få timers nattesøvn. Dette påvirker i høj grad deres trivsel og indlæringsevne.

Problemet kan undgås ved at fremrykke det tidspunkt på aftenen, hvor produktionen af melatonin starter. Det opnås ved, at barnet undgår at udsætte sine øjne for blåt lys et par timer før den planlagte sengetid.

Den store synder i dag er smartphones, tablets, computere og TV, som mange børn og unge anvender lige til de skal sove. De udsender alle en meget stor mængde blåt lys og dette kan medføre, at søvntrangen hos børn og unge udsættes og ikke kan falde i søvn.

Den mest praktiske metode er at bære søvnbriller, som blokerer for det blå lys i lysspektret. Som et alternativ kan man anvende LED-pærer, som ikke udsender blåt lys og tilsvarende skærmfiltre, som påsættes TV- og PC-skærme.

I løbet af få dage, hvor barnet har undgået blåt lys om aftenen, vil cyklussen for produktionen af melatonin blive rykket frem, således at den afsluttes i god tid før mødetidspunktet i børnehaven eller i skolen.

Fremrykningen kan i vinterhalvåret konsolideres ved, at barnet får lysterapi med blåt lys kort tid efter vækningen om morgenen. Lysterapi kan være i form af en lysterapilampe eller en daggrysimulator.