Symptomer / Jetlag

Jetlag

De fleste mennesker, som rejser over lange distancer, oplever og plages af jetlag. Symptomerne på jetlag kan være træthed, fordøjelsesbesvær, søvnproblemer, koncentrationsbesvær, dårligt humør, mindre energi og generel utilpashed. Nye undersøgelser anslår, at jetlag også kan forårsage hukommelsestab, svind i visse dele af hjernen samt en negativ påvirkning af blodtrykket. Disse symptomer kan virke forstyrrende de første mange dage i den nye tidszone. Jetlag gør bl.a. diplomater og forretningsrejsende mindre produktive og mere tilbøjelige til at begå fejltagelser. Og for turisten betyder jetlag, at rejsen ikke kan nydes optimalt den første uges tid.

Jetlag gør bl.a. diplomater og forretningsrejsende mindre produktive og mere tilbøjelige til at begå fejltagelser.

“Med søvnbriller kan du tilpasse dig en ny tidszone på 1-2 dage .”

Anvendelse

Ved hjælp af Jetlag Guiden kan du få anvisning til hvornår du i løbet af afrejsedagen og den efterfølgende dag henholdsvis skal opsøge lys og bære søvnbriller.

Beskrivelse

Jetlag og kroppens indre ur
Jetlag kan forstyrre mere end 50 fysiologiske og psykologiske rytmer, og symptomerne på jetlag kan vare i dagevis, mens kroppens indre ur langsomt tilpasser sig den nye tidszone.

Jetlag er forårsaget af en forstyrrelse af kroppens indre ur, som er en lille klynge af hjerneceller, der kontrollerer døgnrytmen og en række biologiske funktioner. Dette inkluderer bl.a. også spisetidspunkter og søvn. Kroppens indre ur er konstrueret til en jævn rytme mellem dagslys og mørke. Det indre ur kommer ud af synkronisering, når dagslys og mørke ligger på helt anderledes tidspunkter i den nye tidszone, end kroppen er vant til. Derfor får man jetlag.

Uden hjælpemidler tager det kroppen mindst 1 døgn pr. tidszone at synkronisere døgnrytmen og det kan vare op til 1-2 uger, før døgnrytmen er helt synkroniseret. Desværre bliver jetlag værre med alderen, især når man er over 50 år gammel.

Jetlag og tidszoner
Jo flere tidszoner man passerer, især når man flyver mod øst, desto værre bliver oplevelsen af jetlag med sikkerhed. Jetlag forekommer, når man rejser for langt for hurtigt. Det skyldes, at kroppens indre ur er tilpasset den vante tidszone.

Middel mod jetlag
Der findes en let, billig og bivirkningsfri måde, hvorpå man som flyrejsende kan nedbringe den tid, det normalt tager at tilpasse sig en ny tidszone.

Ved at anvende en kombination af søvnbriller og lysvisir på afrejsedagen og eventuelt den efterfølgende dag i henhold til en simpel tidsplan, kan man reducere symptomerne på jetlag betydeligt. Dette sikrer, at man får mest muligt ud af sin rejse, hvad enten der er tale om forretning eller ferie.

Bærer man søvnbriller, tror kroppen, at det er nat, og produktionen af melatonin, kroppens naturlige sovemiddel, går i gang. Man kan på denne måde selv regulere starttidspunktet for produktion af melatonin.

Det er i virkeligheden forholdsvis let at håndtere overgangen til den nye tidszone og fjerne de fleste ubehageligheder ved jetlag. Alt afhænger af at kende det nøjagtige tidsrum for enten at undgå lys eller at opsøge lys på afrejsedagen og eventuelt den efterfølgende dag. Hvis man opsøger eller undgår lys på de forkerte tidspunkter, kan det forværre jetlag.

Jetlag Guide
På baggrund af specifikke informationer om rejseplan og individuelt sovemønster kan den flyrejsende på denne hjemmeside få en Jetlag Guide med instruktioner om, hvornår han/hun skal henholdsvis opsøge og ikke opsøge lys.

Når der i vejledningen står, at man skal opsøge lys, så skal man om muligt tilbringe tid udendørs, da indendørs belysning normalt ikke er stærk nok til at nulstille det indre ur. Hvis det er mørkt udenfor, vejret er dårligt, eller man sidder i flyet, kan man anvende et lysvisir for at opnå den nødvendige stimulering.

Når der i Jetlag Guiden står, at man skal undgå lys, skal man omvendt om muligt tilbringe tid indendørs i et mørklagt rum. Hvis rummet er belyst, eller man sidder i flyet med lyset tændt, kan man anvende søvnbriller for at opnå den nødvendige stimulering.

Bruger man vores Jetlag Guide samt en kombination af søvnbriller og lysvisir, kan man tilpasse sig en ny tidszone inden for 1-2 dage i stedet for den normale uges tid eller mere.