Kundeservice / FAQ

FAQ – Søvnbriller

Hvad skal jeg bruge søvnbriller til?

Søvnbriller bruges til at justere kroppens døgnrytme ved f.eks. søvnproblemer, natarbejde, jetlag og vinterdepression. Det blå lys i lysspektret (446-477 nanometer) kommer typisk fra moderne indendørs belysning, TV, computer, tablets og mobiltelefoner. Det blå lys hæmmer produktionen af melatonin og gør det sværere af falde i søvn ved normal sengetid. Hjernen tror at det er dag når øjnene udsættes for blåt lys. Bærer man søvnbriller før sengetid, tror kroppen, at det er nat, og produktionen af melatonin går i gang. Det bliver derved lettere at falde i søvn ved sengetid, idet kroppens indhold af melatonin er stigende.

Hvornår i løbet af dagen skal jeg bruge søvnbriller?

Ved f.eks. søvnproblemer tager man søvnbrillerne på 1-3 timer før sengetid. Dette gælder også for natarbejdere. Søvnbrillerne må kun anvendes i forlængelse af søvn, ellers risikerer man forværring af døgnrytmen.

Ved jetlag skal man anvende MelaMedic’s Jetlag Guide, som anviser, hvornår man henholdsvis skal opsøge og ikke opsøge lys.

Hvad er tilvænningstiden ved brug af søvnbriller?

Det varer normalt op til en uge at vænne sig til søvnbriller. Mange mærker allerede en effekt den første gang og i enkelte tilfælde kan det vare op til 30 dage. Man skal være tålmodig og bruge dem hver dag på samme tidspunkt.

I hvor lang tid skal jeg bære søvnbrillerne?

Nogle brugere kan nøjes med at bære søvnbrillerne i 15 minutter og enkelte op til 2-3 timer. De fleste kan nøjes med 1-2 timer.

Vi anbefaler, at man starter med at bæres søvnbrillerne en time før sengetid. Hvis effekten er lille, eller udebliver efter en uges tid, øges varigheden med 15 minutter. Hvis effekten efter en uges tid igen er lille, eller udebliver, øges varighedes igen med 15 minutter. Sådan fortsætter man indtil effekten indtræffer. Hvis man derimod føler en stærk søvntrang for tidligt, så sænkes varigheden med 15 minutter og fremdeles.

Skal jeg bære søvnbriller resten af livet?

Man kan nøjes med at bruge søvnbriller i perioder med søvnproblemer.

Vi har mange brugere, som bruger søvnbriller hver aften og slet ikke kan undvære dem.

Er der bivirkninger ved brug af søvnbriller?

Der foreligger ingen dokumenterede bivirkninger ved brug af søvnbriller. Vi tilråder altid at benytte søvnbrillerne i henhold til indlægssedlen (vejledning).

Vores egne erfaringer viser, at der ved få brugere kan forekomme lidt svimmelhed de første dage, man benytter søvnbriller.

Skulle man mod forventning opleve bivirkninger, skal man straks udføre en indberetning til MelaMedic eller sundhedsmyndighederne.

Hvis søvnbrillerne ikke virker på mig, kan jeg så få pengene tilbage?

Vi giver 30 dages fuld returret.

Hvis du, uanset årsag, ønsker at returnere søvnbrillerne, så leverer du dem tilbage til din forhandler inden 30 dage.

FAQ – Søvnproblemer

Kan jeg forvente en hurtig effekt ved søvnbriller?

Det varer normalt 1-5 dage at justere døgnrytmen med søvnbriller. Nogle mærker en effekt allerede den første gang.

Det er vigtig at være tålmodig.

Hvordan falder jeg lettere i søvn?

Mængden af søvnhormonet melatonin i hjernen vil stige ved brug af søvnbriller før sengetid. Derved falder man lettere i søvn, når man går i seng. Det er vigtigt at slukke lyset, før man lægger søvnbrillerne fra sig.

Det er vigtigt at undgå at udsætte sine øjne for lys, i løbet af natten. Hvis man i løbet af natten f.eks. skal på toilet eller amme sit barn, skal man enten gøre dette i mørke eller med søvnbrillerne på.

FAQ – Natarbejde

Hvordan skal jeg bruge søvnbriller ved natarbejde?

Så snart man har fri fra natarbejdet, skal man bære søvnbriller, hvilket medfører en øget produktion af søvnhormonet melatonin. Det bliver efterfølgende lettere at falde i søvn.

Hvis man f.eks. har fri fra natarbejdet kl. 07:00 og gerne vil sove fra kl. 09:00 til kl. 17:00, bør man tage søvnbrillerne på, så snart man har fri.

Hvis effekten er lille, eller udebliver efter en uges tid, øges varigheden med 15 minutter. Hvis effekten efter en uges tid igen er lille, eller udebliver, øges varighedes igen med 15 minutter. Sådan fortsætter man indtil effekten indtræffer. Hvis man derimod føler en stærk søvntrang for tidligt, så sænkes varigheden med 15 minutter og fremdeles.

FAQ – Jetlag

Hvordan bruger jeg søvnbriller ved jetlag?

På baggrund af specifikke informationer om rejseplan og individuelt sovemønster kan man ved brug af MelaMedic’s Jetlag Guide få instruktioner om, i hvilke tidsrum man henholdsvis skal opsøge og ikke opsøge lys i løbet af afrejsedagen og den efterfølgende dag.

Hvor hurtigt tilpasses min døgnrytme til en ny tidszone ?

Bruger man MelaMedic’s Jetlag Guide i kombination med søvnbriller og evt. lysvisir, kan man nemt tilpasse sig en ny tidszone inden for 1-2 dage i stedet for den normale uges tid eller mere.

FAQ – Vinterdepression

Hvordan skal jeg bruge søvnbriller ved vinterdepression?

Hvis man f.eks. bærer søvnbrillerne regelmæssigt hver aften fra kl. 21:00, vil melatonin-cyklussen begynde senest kl. 22:00 og typisk slutte næste morgen mellem kl. 07:00 og 08:00.

Ved at optimere varigheden for udskillelse af melatonin vil der være meget lidt melatonin tilbage i kroppen, når man skal vågne. Dette medfører en lettere opvågning og bedre humør.

Man skal prøve sig frem med den varighed, man benytter søvnbrillerne i forlængelse af søvnen. Hvis man f.eks. vågner for tidligt om morgnen, så kan man forsøge at iføre sig søvnbrillerne på et senere tidspunkt. Det varer normalt 4-5 dage at fremrykke døgnrytmen med 2 timer.

Skal jeg ikke bruge lysterapi mere?

Prøv først og fremmest at benytte søvnbrillerne om aftenen i op til 30 dage. Hvis effekten er lille eller udebliver, skal du genoptage brug af lysterapi.

En kombination af søvnbriller og lysterapi kan hjælpe dig til en optimal døgnrytme.

FAQ – Spædbørnsmødre

Hvordan skal jeg bruge søvnbriller som spædbarnsmor?

Spædbørnsmødre bør anvende søvnbriller 1-2 timer før sengetid og opholde sig i mørke under søvnen. På den måde kan den ammende spædbarnsmor sikre sig, at hun giver mælk med et højt indhold af melatonin til sin baby. På den måde hjælpes babyen via melatonin fra modermælken til at falde lettere i søvn og sove godt om natten.

Hvis der er brug for lys om natten, anbefaler vi brug af søvnlamper.

Kan jeg undgå fødselsdepression med søvnbriller?

Der kan være mange forskellige arvelige og miljømæssige faktorer, som er årsag til fødselsdepression. Da manglende søvn og dårlig søvnkvalitet er en del af lidelsen, kan brug af søvnbriller måske lindre eller fjerne symptomerne.

Man kan forsøge at bære søvnbrillerne 1-2 timer før sengetid og se om effekten indtræffer. Man skal huske at anvende søvnbriller om natten, hvis man har brug for lys ved toiletbesøg.

Må jeg læse mens jeg ammer min baby?

Man bør som udgangspunkt ikke anvende normal belysning om natten ved amning eller ved puslebordet. Dette kan hæmme melatoninproduktionen hos både moderen og babyen, så de efterfølgende kan få problemer med at falde i søvn igen.

Vi anbefaler brug af søvnlamper ved amning og ved puslebordet.

Er brug af søvnlamper godt ved puslebordet?

Total mørke er det bedste for en god søvn. Brug af søvnlamper er det næstbedste valg.

Når man bruger en søvnlampe ved puslebordet, bør den slukkes, når babyen skal sove videre.

Brug af søvnlampe er trods alt et bedre alternativ end vågelamper til børneværelset.

Påvirker vågelamper på børneværelset søvnen?

Vi anbefaler klart brug af søvnlamper. Brug af normale vågelamper afgiver hvidt lys som indeholder blåt lys.

Børn og unge er særdeles modtagelige for blåt lys og de reagerer derfor kraftigere end voksne.

Brug af normale vågelamper på børneværelser er under mistanke for at give søvn-  og helbredsproblemer hos børn i England.

FAQ – Overvægt

Hvordan bruger jeg søvnbriller ved vægttab?

Man skal bære brillerne hver aften før sengetid. Den samlede tid hvor man bærer brillerne og selve søvnen skal vare 11-12 timer.

Man skal huske at iføre sig søvnbrillerne, hvis man har brug for lys ved toiletbesøg om natten.

Kan brug af søvnbriller give mig vægttab?

Brug af søvnbriller ved slankekure kan medføre øget vægttab, idet en god søvn er en vigtig faktor ved vægttab.

For at optimere vægttabet er det vigtigt, at indtaget af fødevarer ikke øges.

Hvad kan jeg ellers gøre for at optimere mit vægttab?

Man skal iføres sig søvnbrillerne på samme tidspunkt hver aften. Samtidig skal man opsøge stærkt lys i dagtimerne. Dette giver en optimal døgnrytme og de bedste forudsætninger for vægttab.

Kan jeg spise hvad som helst, når jeg bruger søvnbriller?

Etablering af en god og regelmæssig døgnrytme og forbedret søvnkvalitet ved hjælp af søvnbriller vil dæmpe trangen til søde sager hvilket medfører vægttab.

Man bør ikke øge indtaget af fødevarer ved vægttab.

FAQ – Kræft

Kan jeg reducere risikoen for kræft ved natarbejde med søvnbriller?

Det er vigtigt at påpege, at søvnbrillers effekt ved kræft ikke er videnskabeligt undersøgt. Dog ved man, at melatonin er en kraftig antioxidant og har stor indflydelse på bekæmpelse af kræft. Desuden ved man, at søvnbriller booster produktionen af melatonin.

Efter endt natarbejde kan man iføre sig søvnbrillerne 1-2 timer før sengetid for at falde lettere i søvn. Man bør sove i et totalt mørkelagt soveværelse. Dette gøres bedst med rigtige mørklægningsgardiner. Den samlede varighed man er iført søvnbrillerne og selve søvnen, bør være 9-10 timer. Efter endt søvn skal man opsøge stærkt lys.

Vi tilråder altid at tage sin læge med på råd, når man anvender søvnbriller under kræftbehandling.