Information / Søvnlamper

Hvad er søvnlamper?
Søvnlamper afgiver ikke blåt lys op til ca. 530 nanometer i lysspektret og det vil sige UVA-, UVB- og UVC-lys samt det blå lys. Fraværet af blåt lys registreres af fotoreceptorer i øjets nethinde, som sender denne information videre til hjernens indre ur. Det indre ur bearbejder informationen, og giver derefter besked til koglekirtlen om at producere kroppens eget naturlige sovemiddel, melatonin.
Man kan sagtens læse bøger, aviser og lignende, når man bruger søvnlamper.

“Søvnlamper kan bruges i gangarealer og på toilettet, hvilket øger orienteringsevnen om natten.”
Søvnlamper afgiver ikke blåt lys og kan bruges som belysning før sengetid og om natten på børneværelset.

Beskrivelse
Søvnlamper virker ved at filtrere det blåt lys fra. Bruger man søvnlamper, tror kroppen, at det er nat, og produktionen af melatonin går i gang. Man kan selv regulere starttidspunktet for udskillelsen af melatonin.
Ved brug af søvnlamper undgår man at udsætte sine øjne for blåt lys, i løbet af aftenen og indtil næste morgen.
Brugsvejledning
Man bruger søvnlamperne 1-3 timer før sin planlagte sengetid for at forberede sin krop på at sove, samt evt. i nattetimerne.
Det er særdeles afgørende, at man ikke på noget tidspunkt anvender almindelig belysning i løbet af aftenen. Hvis man alligevel gør det, er det vigtigt, at man supplerer søvnlamperne med søvnbriller.
Når man trækker sig tilbage til sit helt mørklagte soveværelse for at sove, skal man slukke lyset, før man evt. lægger søvnbrillerne fra sig. Hvis man skal ud af sengen i løbet af natten f.eks. for at gå på toilettet, skal man enten gøre dette i mørke, anvende natbelysning i form af søvnlamper eller tage søvnbrillerne på imens.
Udsætter man sine øjne for almindeligt hvidt lys (som indeholder blåt lys) selv kortvarigt, risikerer man at nulstille produktionen af melatonin og miste hele den effekt, man har opbygget med søvnlamperne og evt. søvnbriller i løbet af aftenen.
Man skal ikke udskifte alle lamperne i hjemmet. Man kan nøjes med at supplere med lamper på steder man opholder sig i aftentimerne for evt. at læse. Man kan også opsætte søvnlamper i gangarealer og på toilettet, hvilket øger orienteringsevnen om natten.
Søvnlamper er også særdeles gode til natbelysning i børneværelset. Brug af almindeligt vågelys eller vågelamper er bl.a. under mistanke for at give nærsynethed til børn og dårlig søvnkvalitet.
Aktiviteter
Man kan sagtens læse bøger, aviser og lignende, når man bruger søvnlamper. Ønsker man at se TV eller arbejde ved sin computer bør man anvende søvnbriller.
Tilvænning
Hvis man i begyndelsen oplever, at man bliver træt for tidligt på aftenen, så kan man bruge søvnlamperne lidt senere næste dag, f.eks. en halv time.
Man kan prøve sig frem, men det er vigtigt, at man efter få dage bruger søvnlamperne, samme tid hver aften for at opretholde den samme indstilling af sit indre ur.
Følger man vejledningen, vil man – som langt de fleste – opleve en gunstig effekt på sit sovemønster allerede inden for 1 til fem dage.
Som nævnt, så erfarer enkelte imidlertid, at der kan gå helt op til en måned, før de oplever den forventede effekt. Her gælder det om at være tålmodig og følge vejledningen nøje.
Der er ingen dokumenterede bivirkninger ved at bruge søvnlamper, når man anvender dem korrekt i henhold til vejledningen. Skulle man mod forventning alligevel opleve bivirkninger, skal man straks udføre en indberetning til os.
Der findes få mennesker, hvis kroppe kun er i stand til at producere lidt eller ingen melatonin. For disse mennesker kan effekten ved brug af søvnlamper være begrænset.
Designs
Søvnlamper findes både som lavenergi-lamper og LED-lamper. Selve glasset er belagt med speciel gul filter, og søvnlamperne får derfor omgivelserne til at fremstå med en varm glød.
Godkendelse
Søvnlamperne er CE-mærkede.