Monitorskærme 

Hvad er monitorskærme?

Monitorskærme er beregnet til montering på PC- og TV-skærme. Monitorskærme blokerer for det blå lys op til ca. 530 nanometer i lysspektret. Fraværet af blåt lys registreres af fotoreceptorer i øjets nethinde, som sender denne information videre til hjernens indre ur. Det indre ur bearbejder informationen, og giver derefter besked til koglekirtlen om at producere kroppens naturlige sovemiddel, melatonin.

Monitorskærme kan let monteres på TV- eller PC-skærme, og blokerer for alt lys op til ca. 530 nanometer i lysspektret.

“Monitorskærme får skærmbilledet til at fremstå med en varm glød og den blå farve fremstår brunt.”

Først påklæbes velcropuder med kroge på monitorskærmens hjørner.

Derefter sættes velcropuderne med løkker på de allerede monterede velcropuder med kroge.

Tilsidst fjerner man beskyttelses-folie fra velcropuderne med løkkerne og påsætter selve monitorskærmen på PC- eller TV-rammen.

Beskrivelse

Når man anvender monitorskærme, skal man generelt helt undgå at udsætte sine øjne for almindelig omgivende belysning, som afgiver blåt lys, i løbet af aftenen og indtil næste morgen. Dette giver en øget varighed for produktion af melatonin.

Brugsvejledning
Man monterer monitorskærmen på sin PC eller sit TV, 1-3 timer før sin planlage sengetid for at forberede sin krop på at sove. Det er en forudsætning at man ikke samtidig anvender almindelig kunstig belysning. Hvis man har behov for kunstig belysning senere på aftenen, så anbefaler vi supplerende brug af søvnbriller.

Det er særdeles afgørende, at man ikke på noget tidspunkt tager søvnbrillerne af i løbet af aftenen. Hvis man alligevel gør det, er det vigtigt, at det enten sker i et mørklagt værelse eller i rum, som er oplyst af søvnlamper.

Når man trækker sig tilbage til sit helt mørklagte soveværelse for at sove, skal man slukke lyset, før man lægger søvnbrillerne fra sig. Hvis man skal ud af sengen i løbet af natten f.eks. for at gå på toilettet, skal man enten gøre dette i mørke eller tage søvnbrillerne på imens.

Udsætter man sine øjne for almindeligt hvidt lys (som indeholder blåt lys) selv kortvarigt, risikerer man at nulstille produktionen af melatonin og miste hele den effekt, man har opbygget med monitorskærmen og evt. søvnbrillerne i løbet af aftenen.

Ved at bruge monitorskærm kan man selv regulere starttidspunktet for udskillelsen af melatonin. Den kan bruges i mange forskellige sammenhænge, hvor man f.eks. arbejder ved PC om aftenen og om natten – eller ser TV, til ud på de sene aftentimer.

Design
Monitorskærme fås i forskellige størrelser og kan bruges både til PC og TV. De monteres let til til PC- eller TV-rammen med selvklæbende velcropuder, som let kan fjernes igen.

Monitorskærme er fremstillet af polycarbonat med speciel filter som blokerer for lys op til 530 nanometer i lysspektret. Monitorskærme får skærmbilledet til at fremstå med en varm glød og den blå farve fremstår brun. Desuden fremhæves kontraster, hvilket får øjnene til at slappe af.

Tilvænningstid og regelmæssighed
Det kan vare op til en uge at vænne sig til sin nye monitorskærm. Det skyldes, at man er i færd med at omstille sin krops indre ur. Tilvænningstiden kan vare op til 30 dage.

Hvis man i begyndelsen oplever, at man bliver træt for tidligt på aftenen, så kan man bruge monitorskærmen lidt senere næste dag, f.eks. en halv time.

Man kan prøve sig frem, men det er vigtigt, at man efter få dage bruger monitorskærmen og evt. søvnbriller, samme tid hver aften for at opretholde den samme indstilling af sit indre ur.

Effekt og bivirkninger
Følger man vejledningen, vil man – som langt de fleste – opleve en gunstig effekt på sit sovemønster allerede inden for tre-fire dage.

Som nævnt, så erfarer enkelte imidlertid, at der kan gå helt op til en måned, før de oplever den forventede effekt. Her gælder det om at være tålmodig og følge vejledningen nøje.

Der er ingen dokumenterede bivirkninger ved at bruge monitorskærm, når man anvender den korrekt i henhold til vejledningen. Skulle man mod forventning alligevel opleve bivirkninger, skal man straks udføre en indberetning til os.

Der findes få mennesker, hvis kroppe kun er i stand til at producere lidt eller ingen melatonin. For disse mennesker kan effekten ved brug af monitorskærme være begrænset.

Vedligehold
Monitorskærmen rengøres bedst i lunkent vand mod fedt, snavs, sand, kosmetik osv. Puds derefter monitorskærmen med en blød ren klud af bomuld eller mikrofiber.