Information / Melatonin & Lys

Hvad er melatonin?

Melatonin er et hormon og signalstof, som findes i alle levende væsener: mennesker, dyr og planter. Melatonin kaldes for kroppens naturlige sovemiddel. Det skyldes, at stoffet stimulerer søvnen og søvnkvaliteten. Melatonin er samtidig en kraftig antioxidant, som styrker immunforsvaret og er med til at beskytte kroppens celler og væv. Desuden modvirker melatonin hurtig ældning, stress og kolesterol.

Søvnbehovet kan variere meget fra menneske til menneske og hænger bl.a. sammen med selve melatoninproduktionen.

“Kunstigt lys om aftenen og om natten dæmper vores naturlige produktion af melatonin.”

Det er det blå lys op til ca. 500 nanometer i lysspektret, der hæmmer vores produktion af melatonin.

Beskrivelse

Hvor og hvordan produceres melatonin?
Hos mennesket produceres melatonin i hjernens koglekirtel (pinealkirtel), på grundlag af signalstoffet serotonin. Serotonin medvirker til regulering af søvnen, humøret, appetitten og hukommelsen.

Kroppens indhold af serotonin stiger ved skumringstid og den begyndende udskillelse af melatonin indleder søvnrytmen. Hvis man har for lidt serotonin i kroppen om aftenen, så påvirker det produktionen af melatonin og dermed søvnkvaliteten.

Det er vigtigt for produktionen af melatonin at der er nok serotonin tilgængeligt i kroppen. Dette sikres ved at indtage B6 vitamin og fødevarer, som indeholder tryptophan, som er forstadiet til serotonin. Disse fødevarer kan f.eks. være; hytteost, brune ris, avocado, bananer, valnødder, tomater, soya proteiner og kalkun.

Desuden afgøres mængden af melatonin i høj grad af lysstyrken i omgivelserne. Jo mørkere omgivelser, desto mere melatonin produceres der.

Lysstyrken (dag/nat) opfanges af fotoreceptorer i øjets nethinde, som sender besked til kroppens indre ur – en lille gruppe nerveceller i hjernen. Det indre ur registrerer lysstyrken over tid og kan dermed styre bl.a. døgnrytmen, og produktionen af melatonin i koglekirtlen.

Produktionen af melatonin er på sit højeste hos 5-10-årige og aftager derefter med alderen.

Hvornår produceres melatonin?
Produktionen af melatonin fremmes i mørke og hæmmes i lys. Derfor kaldes dette hormon også for mørkets hormon.

En naturlig produktion af melatonin foregår derfor om aftenen og især om natten, hvor øjnene fra naturens side er omgivet af mørke – og altså ikke er udsat for hverken dagslys eller kunstig belysning.

Brugen af kunstig belysning om aftenen og natten mindsker varigheden af melatoninproduktionen. Dette bringer uorden i mange af kroppens funktioner og anses af forskere for at være årsagen til den stigende forekomst af søvnproblemer, men også brystkræft og andre kræftformer i de industrialiserede lande.

Hvilket lys påvirker produktionen af melatonin?
I vores moderne verden er vi om aftenen og om natten udsat for lysforurening, som kommer af inden- og udendørs belysning, computere, TV, tablets og smartphones. Denne lysforurening er kendetegnet ved at afgive store mængder blåt lys og skaber ubalance i vores naturlige døgnrytme ved at hæmme den naturlige produktion af melatonin. Det er det blå lys i lysspektret (446-477 nanometer), der hæmmer produktionen af melatonin.

Hvor lang tid producerer kroppen melatonin?
Over et døgn kan kroppen højst opretholde en maksimal produktion af melatonin i 12 timer i træk. Normalt varer en maksimal produktionen af melatonin hos voksne mennesker 9-10 timer i træk pr. døgn.

Der vil dog altid forekomme en ubetydelig minimal produktion af melatonin, uanset lysforhold.

Melatonin og søvn
Søvnbehovet kan variere meget fra menneske til menneske og hænger bl.a. sammen med melatoninproduktionen. Børn og unge har behov for mange timers søvn pr. døgn (10-15 timer), mens voksne og ældre mennesker kan klare sig med langt færre timers søvn pr. døgn (5-10 timer).

Det gælder altså om at sørge for, at øjnene ikke udsættes for blåt lys i de anbefalede 8-10 timer pr. døgn, hvor kroppen producerer den melatonin, der skal til for at sikre en god søvn foruden sygdomsbekæmpende kropsfunktioner.

Har man ikke mulighed for at sove i 8-10 timer pr. døgn, findes der enkle, billige og bivirkningsfri metoder til at sikre melatoninproduktionen alligevel – uden at ændre livsstil.

Hvordan sikres produktionen af melatonin?
Den naturlige løsning er søvnbriller, som blokerer for det blå lys op til 530 nanometer i lysspektret.

Man kan sagtens se TV, arbejde med computeren og læse med søvnbriller på. Man kan opretholde stort set alle sine normale aktiviteter efter mørkets frembrud – og samtidig sikre en sund og naturlig produktion af melatonin.

Det er også muligt at anvende særlige lyskilder, som bortfiltrerer det blå lys, og montere skærmfiltre på PC og TV og opnå samme virkning.