Forskning / ADHD
Forskning vedr. ADHD og melatonin
Her er resumé af videnskabelige forsøg, som omhandler fremrykning af døgnrytmen mht. ADHD.
Resumét stammer fra medicinske journaler og er oversat af MelaMedic (copyright).
NLD – Effekten af melatonin under søvn, adfærd og kognitivitet ved ADHD og kronisk søvnløshed
Forfatter/kilde: K.B. Van der Heijden, M.G. Smits, E.J. Van Someren, K.R. Ridderinkhof, W.B. Gunning
Selskab/journal: Epilepsy Center Kempenhaeghe, Heeze – 2007 Feb;46(2):233-41
Formål: At undersøge effekten af melatoninbehandling under søvn, adfærd, kognitivitet og livskvaliteten hos børn med bevågenhedsproblemer/hyperaktivitet (ADHD) og kronisk søvnløshed.
Metode: En gruppe bestående af 105 medikament-frie børn i alderen 6-12 år med den stringente diagnose ADHD og kronisk søvnløshed deltog i et tilfældigt, dobbeltblind placebokontrolleret førsøg ved brug af 3 eller 6 mg melatonin (afhængig af kropsvægt), eller placebo i 4 uger. De primære resultatparametre var udledt ved hjælp af actigrafi og fremkom fra tidspunkt for start af søvn, tiden for den totale søvn, og tidspunktet for udbrud af melatonin sekretation.
Resultat: Tidspunktet for starten af søvnen blev rykket 26,9+ og -47,8 minutter med melatonin. Forsinkelse blev målt til 10,5+ og -37,4 minutter med placebo (p<0,0001). Der var en fremrykning af starttidspunktet for udskillelse af melatonin ved svagt belysning på 44,4+ og -67,9 minutter ved hjælp af melatonin. Der blev målt en forsinkelse på 12,8+ og -60,0 minutter ved placebo (p<0,0001). Den totale tid for søvnen øgedes ved hjælp af melatonin (19,8/-61,9 minutter) ved sammenligning med placebo (-13,6 +/- 50,6 minutter; p=0,01). Der var ingen bemærkelsesværdige effekt ved adfærd, kognitivitet og livskvalitet. Der var ingen uønskede bivirkninger.
Konklusion: Melatonin fremrykkede døgnrytmerne ved “søvn/vågen”-tilstanden og endogen melatonin og forøgelse af den totale tid for søvnen for børn med ADHD og kronisk søvnløshed. Alligevel blev der ikke målt nogen effekt ved adfærdsproblemer, kognitiv præstation eller livskvalitet.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17242627?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2